Disini saya akan serba sedikit tentang cara untuk membuat rendang sebagaiman yang telah diajar oleh isteri tercinta Nurasyiah Binti Haji Ismail Raufy.
1. 1 kilo daging.
2. 5 biji kelapa . ( diambil hanya santan pekat ). santan yang cair diketepikan untuk diblender bersama
bahan lain
3. 2 batang serai dihiris.
4. 5 ulas bawang merah.
5. 3 biji bawang putih dihiris nipis.
6. 3 biji halia dan lengkuas dihiris nipis.
7. 8 helai daun limau purut diracik
8. 1 sudu besar lada putih.
Caranya
1. Santan pekat dijerang sehingga agak pekat.
2. Bahan tersebut setelah diblender bersama sedikit santan cair. Daging digaul bersama garam yang telah di
potong
3. Bahan2 tersebut hendaklah diperap sebentar. kemudian masukan daging tersebut kedalam santan yang
telah dijerang . Masak sehingga kering. Rasakan garamnya. Ketika memasak rendang jangan dikacau
daging tersebut kuat2.
Cobalah resipi ini!
1. 1 kilo daging.
2. 5 biji kelapa . ( diambil hanya santan pekat ). santan yang cair diketepikan untuk diblender bersama
bahan lain
3. 2 batang serai dihiris.
4. 5 ulas bawang merah.
5. 3 biji bawang putih dihiris nipis.
6. 3 biji halia dan lengkuas dihiris nipis.
7. 8 helai daun limau purut diracik
8. 1 sudu besar lada putih.
Caranya
1. Santan pekat dijerang sehingga agak pekat.
2. Bahan tersebut setelah diblender bersama sedikit santan cair. Daging digaul bersama garam yang telah di
potong
3. Bahan2 tersebut hendaklah diperap sebentar. kemudian masukan daging tersebut kedalam santan yang
telah dijerang . Masak sehingga kering. Rasakan garamnya. Ketika memasak rendang jangan dikacau
daging tersebut kuat2.
Cobalah resipi ini!
Ulasan
Catat Ulasan